Gotowanie w Jokohamie

Przygoda, która
stała się częścią życia.

W marcu 2018 ruszyliśmy w podróż po Japonii. do szkoły gotowania w Jokohamie.

Spędziliśmy w niej dwa tygodnie, ucząc się i pracując. Wyjazd był wyjątkowym doświadczeniem w naszym życiu i na zawsze zmienił nasze spojrzenie na RAMEN.

Wstawaliśmy o świcie, by pracować w pocie czoła. Poznaliśmy nie tylko specyfikę pracy w kuchni, ale nauczyliśmy się przede wszystkim cierpliwości, pokory i rytmu pracy. Chłonęliśmy wiedzę nie tylko podczas lekcji i pracy na kuchni, ale także w trakcie codziennego życia w tym największym porcie Japonii. Staraliśmy się codziennie jadać w mieście, poczuć wszystkie jego smaki. Mieliśmy możliwość przetestować ramenowe rozwiązania, w różnych miejscach i okolicznościach. To wyzwanie uświadomiło nam, że każdy ramen shop, a zwłaszcza taki, który pretenduje do bycia dobrym w swoim fachu, ma swoje tajemne receptury i przepisy. Każdy z nich ma inne spojrzenie na przygotowanie miski idealnej, sekretne sposoby łączenia produktów oraz własną definicję umami.

Zrozumieliśmy, że my również musimy stworzyć swój unikalny styl, który będzie charakterystyczny tylko dla Ramen People i tylko z nami kojarzony.

as_s3_p1

Pierwszy lokal

Po powrocie z Kraju Kwitnącej Wiśni otworzyliśmy lokal przy ulicy Czystej w Krakowie i tym samym
rozpoczęliśmy pracę
nad budowaniem świadomości polskiego konsumenta oraz naszej własnej, niepowtarzalnej marki.

as_s3_p1

Japonia dała nam więcej niż oczekiwaliśmy.

Nasz mentor stał się naszym przyjacielem, z którym utrzymujemy kontakt do dziś. Ta podróż tak
zapadła nam w pamięć, że w kwietniu 2019 roku
powróciliśmy do Japonii, tym razem w poszukiwaniu idealnych noodli. Wyjechaliśmy tym razem
na 3 tygodnie, zaczynając podróż w Tokio, a kończąc na
kolejnym szkoleniu w ukochanej Jokohamie.

Po powrocie udało nam się sprowadzić do Polski prawdziwą japońską maszynę do robienia
makaronu ramen.
Tym samym rozpoczęliśmy kolejny etapnaszej przygody. Stworzyliśmy własny alkaliczny makaron
ramen.

Pierwszy lokal

Po powrocie z Kraju Kwitnącej Wiśni otworzyliśmy lokal przy ulicy Czystej w Krakowie i tym samym rozpoczęliśmy pracę nad budowaniem świadomości polskiego konsumenta oraz naszej własnej, niepowtarzalnej marki.

Ramenowy dom z Czystej został przeniesiony do nowej lokalizacji w 2023 roku. Obecnie znajdziecie nas przy Karmelickiej 22.

Japonia dała nam więcej niż oczekiwaliśmy.

Nasz mentor stał się naszym przyjacielem, z którym utrzymujemy kontakt do dziś. Ta podróż tak zapadła nam w pamięć, że w kwietniu 2019 roku powróciliśmy do Japonii, tym razem w poszukiwaniu idealnych noodli. Wyjechaliśmy tym razem na 3 tygodnie, zaczynając podróż w Tokio, a kończąc na kolejnym szkoleniu w ukochanej Jokohamie.

Po powrocie udało nam się sprowadzić do Polski prawdziwą japońską maszynę do robienia makaronu ramen. Tym samym rozpoczęliśmy kolejny etap naszej przygody. Stworzyliśmy własny alkaliczny makaron ramen.

Pod koniec roku 2019 otworzyliśmy drugi lokal Ramen People na Nadwiślańskiej.

​ Znajduje się on w samym sercu krakowskiego Starego Podgórza.​Obecnie Ramen People to ponad dwudziestoosobowy zespół fantastycznych, świadomych ludzi, którzy razem z nami chcą tworzyć naszą markę i szerzyć kulturę ramenu w Polsce, z czego jesteśmy najbardziej dumni.

Cały czas szkolimy się oraz rozwijamy swoje umiejętności pod okiem mistrza Koheia Yagi, który specjalizuje się w autentycznych, japońskich ramenach.

© Ramen People